Even geduld aub..
Busy loader

Actueel > Invoering plankoline


Invoering plankoline

Meer en meer verenigingen stappen over de ‘plankoline’. De nieuwe oefenstof die hiervoor geschreven is, verbetert de veiligheid van jonge turnsters en vermindert pieken in de fysieke belasting.

Plankoline:
Sinds 2005/2006 heeft de plankoline zijn intrede gedaan in de Nederlandse turnhallen. De naam is afkomstig uit de samenvoeging van de woorden plank en trampoline en verenigd beide toestellen. Qua vormgeving lijkt de plankoline op de traditionele plank, alleen is deze wat breder uitgevoerd. Het grootste verschil is het trampolinedoek als afzetvlak. Deze aanpassing had als doel om de belasting van de gewrichten te verminderen en daarmee de kans op overbelasting en blessures te beperken. De plankoline is in hoogte verstelbaar (27 tot 37 cm) en daarmee geschikt voor verschillende doelgroepen. De afgelopen jaren is het toestel in steeds meer zalen te zien.

Oefenstof:
Met de nieuwe oefenstof kan de plankoline ook in wedstrijden gebruikt worden, omdat deze nu methodisch verantwoord is. De plankoline is zo ontwikkeld dat er langer mee getraind kan worden en een verbeterde vluchtfase mogelijk is. Het gebruikte doek zorgt ervoor dat de belasting voor enkels en knieën lager is, maar geeft de turnster wel de kaatsbeweging die ze op een normale plank heeft. Op deze manier krijgt de turnster meer tijd om een beweging uit te voeren. Wat gelijk betekent dat er beter gefocust kan worden op andere delen van de oefening. De eindbeweging wordt nu eerder bereikt, zonder dat het lichaam overbelast wordt. Samenvattend: Meer tijd en minder belasting.

Onderzoek:
Studenten van de opleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Rijksuniversiteit in Gent hebben in 2007 onderzoek gedaan naar de vergelijking tussen de plank en de plankoline (Sportgericht, nummer 2, 2007). Uit de resultaten komt naar voren dat de aanzweef korter wordt (er is sneller een steunmoment op de pegasus), maar de tweede zweeffase duurt langer. Hierbij valt op dat zowel de afstand als de hoogte groter waren dan bij eenzelfde sprong met een reguliere plank. Het onderzoek toont de meerwaarde van de plankoline aan. Vooral het feit dat er meer bewegingstijd ontstaat, is een aanwinst. Daarnaast is de belasting van de gewrichten beperkter en kunnen meer sprongen worden uitgevoerd. Dit komt het leereffect ten goede.

In Nederland zijn meerdere leveranciers van de plankoline. Voor meer informatie verwijzen we u naar de KNGU of een van de firma’s.

« archief

« terug

0 / € 0,00